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Client Alert 18-2018   

August 01, 2018 

Panama Canal Transit  

Clarification on Fuel Type and Changeover 

Requirements 
 

 We refer to our earlier Client Alert 10-2017, issued on April 21, 2017, describing the requirement for 

vessels transiting through the Panama Canal to use light fuel with a maximum Sulfur 

content of 3.5%, unless fitted with operational & approved exhaust gas cleaning systems (scrubbers). 

Since that time, several clarifications have been sought by our clients on these regulations, most often 

to do with the area(s) of coverage, equipment affected and types of fuel found acceptable. ECM Panama 

has been instrumental in obtaining answers to these questions, which were then relayed to the relevant 

clients. Some of this information has been included by the Panama Canal Authority (ACP) in Section 30 

of their latest Panama Canal OP Notice to Shipping N-1-2018 dated January 1, 2018.   

In order to ensure that all our clients are familiar with these requirements, we have listed the most 

common questions below, with the corresponding answers provided by the ACP/ECM Panama.   

Q : What are the outer boundaries of “Canal Waters,” where these regulations apply? 

A : The outer boundaries of Canal Waters are those of the Pacific and Atlantic anchorage areas, as 

indicated in US nautical charts DMA No.21603 and DMA No.26068  respectively. The equivalent 

Admiralty charts for these regions are BA 1401 and BA 3111 respectively. 
 

Q : Do these regulations require the use of only distillate fuels? What is the definition of “hybrid” fuel? 

Is IFO accepted as a hybrid fuel? If not, which hybrid fuels are acceptable? 

A : For the purpose of the maneuvering fuel requirements, vessels must make Canal transits using light 

fuel or a hybrid fuel. 
 

 Light fuel is a distillate marine fuel as classified by ISO 8216-1:2017 and having the specifications 

detailed in ISO 8217:2017. 

 Hybrid fuel is a blended product with specifications that resemble some types of heavy fuel oils 

(HFO), and are designed to minimize the various operational problems presented by the change-

over process from heavy fuel oil to light fuel oil, while having good net calorific values and 

complying with statutory environmental requirements. Due to their recent development, hybrid 

fuels are not categorized within the ISO 8217 standard. 

 

Intermediate Fuel Oil (IFO)  must meet RME or RMG categories of the ISO 8217 standard; therefore,  

these are strictly residual fuels or heavy fuels as defined in ACP regulations and should not be used.  
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Hybrid fuels, by contrast, are not standardized because each fuel supplier concocts an end product that 

cannot be placed into one of the categories under ISO 8217.  Only a close inspection of the Bunker 

Delivery Note (BDN) can provide an indication about the type of fuel on board. Submitting the BDN 

beforehand to the ACP will allow them to determine if the fuel is indeed a hybrid, and consequently 

suitable for Canal transit.    

 

Q : When must the changeover to light fuel take place? Should it be completed before entering Canal 

Waters or 2 hours prior to the scheduled Canal pilot boarding time? 

A : Main propulsion engines must be changed over to light fuel before entering Canal Waters, even if 

the vessel is not scheduled to make a Canal transit on arrival. This is to ensure that in case the vessel 

anchors to await her scheduled transit time, the main engine fuel system will have been flushed through 

and all heavy fuel replaced by compliant low-Sulfur light fuel.  

However auxiliary engines, boilers, etc. are permitted to operate on heavy fuel inside Canal Waters, as 

long as they are changed over to light fuel at least 2 hours prior to the scheduled pilot boarding time 

for Canal transit.      

 
 

Questions and/or comments should be directed to ecm@ecmmaritime.com 
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